«Διαβάζοντας το κεφάλαιο» – Πρόγραμμα συναντήσεων

Οι συναντήσεις θα γίνονται στη Λέσχη “Αναιρέσεις” τουλάχιστον δυο φορές το μήνα. Η πρώτη θα γίνει μέσα στην επόμενη βδομάδα με συγκεκριμένη ενημέρωση τις προσεχείς ημέρες. Θα υπάρχει εισήγηση, συλλογική συζήτηση και σε κάθε συνάντηση θα προβάλλεται και το αντίστοιχο μάθημα του Χάρβεϊ.

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ : CLASS 1

Εισαγωγή, Πρόλογοι, Κεφάλαιο Πρώτο Το εμπόρευμα 1. Οι δύο παράγοντες του εμπορεύματος: Αξία χρήσης και αξία (ουσία της αξίας, μέγεθος της αξίας σελ. 49 – 55)

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ : CLASS 2
(2. Ο διπλός χαρακτήρας της εργασίας που περιέχεται στα εμπορεύματα, 3. Η μορφή της αξίας ή η ανταλλαχτική αξία, 4. Ο φετιχικός χαρακτήρας του εμπορεύματος και το μυστικό του. Κεφάλαιο Δεύτερο Το προτσές της ανταλλαγής σελ. 55 – 106)
ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ : CLASS 3
(Κεφάλαιο Τρίτο Το χρήμα ή η κυκλοφορία των εμπορευμάτων σελ. 107 – 158)
ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ : CLASS 4
(Κεφάλαιο Τέταρτο Μετατροπή του χρήματος σε κεφάλαιο, σελ. 159 – 189)
ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ : CLASS 5
(Κεφάλαιο Πέμπτο Προτσές εργασίας και προτσές αξιοποίησης, Κεφάλαιο Έκτο Σταθερό κεφάλαιο και μεταβλητό κεφάλαιο Κεφάλαιο Έβδομο Το ποσοστό της υπεραξίας, σελ. 190 – 241)
ΕΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ : CLASS 6 (Κεφάλαιο Όγδοο Η εργάσιμη μέρα, Κεφάλαιο Ένατο Ποσοστό και μάζα της υπεραξίας, σελ. 242 – 326)
ΕΒΔΟΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ : CLASS 7 (Κεφάλαιο Δέκατο Έννοια της σχετικής υπεραξίας, Κεφάλαιο Ενδέκατο Η συνεργασία Κεφάλαιο Δωδέκατο Καταμερισμός της εργασίας και μανουφακτούρα σελ. 327 – 385)
ΟΓΔΟΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ : CLASS 8 (Κεφάλαιο Δέκατο Τρίτο Οι μηχανές και μεγάλη βιομηχανία 1 – 3 σελ 386 – 523),  (με ιδιαίτερη μνεία στην υποσημείωση 89 σελ.387)
ΕΝΑΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ : CLASS 9 (Συνέχεια από το προηγούμενο 4 – 10)
ΔΕΚΑΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ : CLASS 10 (Κεφάλαιο Δέκατο Τέταρτο Απόλυτη και σχετική υπεραξία, Κεφάλαιο Δέκατο Πέμπτο Αλλαγή στο μέγεθος της τιμής της εργατικής δύναμης και της υπεραξίας, Κεφάλαιο Δέκατο Έκτο Διάφοροι τύποι για το ποσοστό της υπεραξίας, Κεφάλαιο Δέκατο Έβδομο Μετατροπή της αξίας ή της τιμής της εργατικής δύναμης σε μισθό εργασίας Κεφάλαιο Δέκατο Όγδοο Το χρονομίσθιο Κεφάλαιο Δέκατο Ένατο Ο μισθός με το κομμάτι Κεφάλαιο Εικοστό Εθνικές διαφορές στους μισθούς της εργασίας σελ. 524 – 583)
ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ : CLASS 10 ((Προεισαγωγή), Κεφάλαιο Εικοστό Πρώτο Απλή αναπαραγωγή Κεφάλαιο Εικοστό Δεύτερο Μετατροπή της υπεραξίας σε κεφάλαιο σελ. 584 – 633)
ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ : CLASS 11 (Κεφάλαιο Εικοστό Τρίτο Ο Γενικός Νόμος της Κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης σελ. 634 – 737)
ΔΕΚΑΤΗ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ : CLASS 12 (Κεφάλαιο Εικοστό Τέταρτο Η λεγόμενη πρωταρχική συσσώρευση Κεφάλαιο Εικοστό Πέμπτο Η σύγχρονη θεωρία της αποικιοποίησης σελ. 738 – 800)
ΔΕΚΑΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ : CLASS 13 Συμπεράσματα
Οι σελίδες αντιστοιχούν στον πρώτο τόμο του Κεφαλαίου, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, μτφρ. Παναγιώτη Μαυρομμάτη, Αθήνα 2009

Ταυτόχρονα με τη συλλογική μελέτη γίνεται κάλεσμα να στηριχθεί η παγκόσμια προσπάθεια να μεταφραστούν τα μαθήματα του Χάρβεϊ σε διάφορες γλώσσες κι εν προκειμένω στα ελληνικά. Η ομάδα που με πιο μόνιμο τρόπο θα παρακολουθεί και θα συμμετάσχει στη συλλογική μελέτη θα προσπαθήσει να συμβάλλει σε αυτή την υπόθεση – http://harvey-capital-lectures.wikidot.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s