ACTA: ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η Εμπορική Συμφωνία Εναντίον της Πλαστογραφίας (ACTA), με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων 36 χωρών, προωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο παγκόσμιας προστασίας και εφαρμογής για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας -από τα μουσικά πνευματικά δικαιώματα μέχρι τα φάρμακα. Προσδιορίζει μάλιστα κοινούς κανόνες ποινικής τους αντιμετώπισης έχοντας δικαίωμα ακόμα και να νομοθετεί. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία επιτυγχάνεται ο ολοκληρωτικός έλεγχος της πληροφορίας προς όφελος των κερδών και του εμπορίου. Με τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο οι κυβερνήσεις διεθνώς και οι πολυεθνικές προσπαθούν να άρουν την αντίφαση ανάμεσα στη δυνατότητα της εποχής μας για την ελεύθερη πρόσβαση όλων στα δημόσια αγαθά (commons) και ένα σύστημα που λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του κέρδους των τραπεζιτών και των πολυεθνικών, για το 1% δηλαδή της κοινωνίας.

Ιδιαίτερα στη γενιά μας που έχει μάθει να κοινωνικοποιείται, να ενημερώνεται και να σχηματίζει πολιτική άποψη όχι μόνο από τα πλήρως κατευθυνόμενα ΜΜΕ, είναι ακόμα περισσότερο στο στόχαστρο των κυβερνήσεων διεθνώς. Τόσο με την ACTA, όσο και με τους προτεινόμενους νόμους SOPA, PIPA στις ΗΠΑ, υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, τις ΕΕ και των υπολοίπων καπιταλιστικών κέντρων για τον πλήρη έλεγχο της Γνώσης, της Πληροφορίας και του Πολιτισμού. Η προσπάθεια αυτή ξεκινά από τις πατέντες στην έρευνα και φτάνει μέχρι τον πλήρη ολοκληρωτισμό της ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα της ανεργίας και της φτώχειας, στην Ελλάδα του μνημονίου, της χούντας της συγκυβέρνησης και της τρόικας οι από πάνω έχουν κάθε συμφέρον να μπει φραγμός στην ανταλλαγή της πληροφορίας, των αναλύσεων και της οργάνωσης του κόσμου στην κατεύθυνση ανατροπής αυτής της πολιτικής και της ανάδειξης των πραγματικών αναγκών μας με βάση και τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής μας.  Κατά τη γνώμη μας η γνώση, ο πολιτισμός, η πληροφορία είναι δημόσια αγαθά και θα πρέπει να αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας.

Απέναντι σε μια κυβέρνηση που μας τα παίρνει όλα, εμείς παλεύουμε για την ελεύθερη πρόσβαση όλης της κοινωνίας σε όλα τα δημόσια αγαθά.

Απέναντι σε έναν κόσμο που πεθαίνει, απέναντι σε έναν κόσμο που δεν έχει τίποτα άλλο να μας υποσχεθεί παρά την ανεργία, την φτώχεια και την καταστολή, ένας άλλος κόσμος μπορεί να γεννηθεί. Είναι ο κόσμος της ελεύθερης συνεργατικότητας, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, χωρίς ταξικούς φραγμούς, με την ελεύθερη ανάπτυξη προιόντων και υπηρεσιών και ανταλλαγή τους.

  • Να ακυρωθεί τώρα η κατάπτυστη συμφωνία ACTA. Απόσυρση των προτεινόμενων νόμων PIPA, SOPA.
  • ANATΡΟΠΗ της ΧΟΥΝΤΑΣ των ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ, της ΕΕ, των ΗΠΑ και της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ)
  • Ελεύθερη διακίνηση των πληροφοριών και των προϊόντων της γνώσης και της έρευνας. Κατάργηση των πατεντών
  • Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση και την έρευνα

*Το παρών κείμενο μοιράστηκε στην πορεία που διοργανώθηκε ενάντια στην ACTA στην πόλη της Θεσσαλονίκης


Σχολιάστε