Εκδηλώσεις, Ιδεολογία, Κράτος

Βοηθήματα για την αυριανή εκδήλωση της Λέσχης

Για την αυριανή [Τρίτη 13/1120:30] εκδήλωση της Λέσχης:  «Το Κράτος από τον Λένιν στον Holloway: Να αλλάξουμε τον κόσμο χωρίς να πάρουμε την εξουσία;» με εισηγητή τον Λευτέρη Καραμήτρου προτείνεται η εξής βιβλιογραφία:

αρχικά τα 2 βασικά αναγνώσματα στα οποία στηρίζεται και η εισήγηση:

ίσως το πιο σημαντικό πολιτικό βιβλίο στην επαναστατική βιβλιοθήκη, το έργο του Λένιν «Κράτος κι επανάσταση» και το έργο του Τζων Χόλογουει: «Να αλλάξουμε τον κόσμο χωρίς να πάρουμε την εξουσία. Το νόημα της επανάστασης σήμερα.»

Επιπλέον προτείνουμε το βιβλίο του Αλ. Χρύση «Για τη διαλεκτική εξουσίας και επανάστασης» που αποτελεί μια εμπεριστατωμένη κριτική στο έργο του Χόλογουεϊ και του Ρούση «Μαρξ, Μπακουνιν για τo σοσιαλιστικό κράτος».

Τέλος, υπάρχει μια σχετική αρθρογραφία. όπως είναι η κριτική του Μπενσαίντ Επανάσταση χωρίς κατάληψη της εξουσίας; Με αφορμή ένα πρόσφατο βιβλίο του John Holloway και δευτερευόντως του Phil Hearse Ν’ αλλάξουμε τον κόσμο χωρίς να πάρουμε την εξουσία;
Από την άλλη μεριά, προτέινουμε το άρθρο του Στ. Σταυρίδη Προς τον κοινωνικό αυτοπροσδιορισμό

Οπτικοακουστικό Υλικό:

Για όποιον το επιθυμεί μπορεί να δει τις υποτιτλισμένες από τη Λέσχη ομιλίες  του Τζων Χόλογουεϊ και του Άλεξ Καλίνικος σε συζήτηση για την Ιδέα του Κομμουνισμού. που  δίνουν μια γενικότερη εικόνα  debate χωρίς να περιορίζονται στο θέμα του κράτους.

ΥΓ. Και για τους πολύ μερακλήδες, για μουσική υπόκρουση στη συνάντηση υπάρχει το καινούργιο άλμπουμ των EINA «μιας πολιτικής-μουσικής κολεκτίβας αντιπληροφόρησης με στόχο την επέκταση της ουτοπίας στις χώρες της Καταλονίας» με τίτλο l’estat i la revolucio (2011) – κράτος κι επανάσταση. Ρίξτε μια ματιά στους στίχους και το video clip εδώ: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vBpeV4BE0fk#!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s